Co czytam...

Temat: ACARD - brać czy nie brać
dodatkowy link www.poronienie.pl/bad_horm.html "....Tropem do wybrania właściwych badań w przypadku podejrzeń o sprawy immunologiczne są właśnie problemy zdrowotne w rodzinie. Np. przy problemach z tarczycą należy wykonać badania na p-ciała przeciwtarczycowe TPO i TG. One same w sobie nie są przyczyną poronień – tylko wskazują na to, że w organiźmie są problemy natury immunologicznej. Jednak należy przy tym pamiętać, że wiele kobiet posiadających wysokie miana tych przeciwciał, zachodzą w ciążę i rodzą wszystkie zdrowe dzieci.... " i dalej "...Lekarze, oraz wiele źródeł mówi, że właśnie p-ciała p-tarczycowe mogą powodowac poronienia, tylko że nie ma badań co do ich aktywności (są robione tylko na ich liczebność). Przy poronieniu w zasadzie podstawowym badaniem immunologicznym jest badanie z krwi na p-ciała antykardiolipidowe. Zdarza się, że one często...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,39386,43166965,43166965,ACARD_brac_czy_nie_brac.html



Temat: poradźcie proszę co mam leczyć
odpowiedż dla franiołka (troche nie na temat) czesc Asiu, przepraszam, ze nie odpisywalam, nie było mnie moje wyniki p. ciala anty tpo - wynik 400 u/ml (norma do 35) tsh3 -2,51 ulU/ml(norma 0,27 - 4,2) ft4 - 1,03 ng/dl(norma 0,93 - 1,7) ft3 - 2,96 pg/ml( norma 2,0- 4,4) usg tarczycy: tarczyca o nieznacznie niejednorodnie obnizonej echogenicznosci, przeplyw krwi przez miazsz tarczycy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,65631570,65631570,poradzcie_prosze_co_mam_leczyc.html


Temat: Prosze o interpretacje moich wynikow
... FT4 1.17 (0.89-1.76) 32.18% Anty TPO 64.4 (0-35) Anty-TG 39.59(0.00-4.11) Czy ktos pokusil by sie o interpretacje moich wynikow? Czy moje wyniki badan na tarczyce swiadcza o tym, ze z moja...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,94641,104454350,104454350,Prosze_o_interpretacje_moich_wynikow.html


Temat: Bardzo proszę o opinię
p/ciał p/tarczycowych TPO i TG. Oczywiście wizyta u endo konieczna. Podejrzewam, że wykonałaś badania z racji nienajlepszego samopoczucia? Dlatego jeśli lekarz powie, że wyniki są w normie, to nie odpuszczaj tylko ... > Niemniej wdzięczna Wam będę za opinie. > > Jeszcze wyniki krwi: > hormn tyreotropowy 2,320 mlU/l, norma 0,270-4,200 > trijodotyronina wolna 5,46 pmol/l - norma 3,40-6,80 > tyroksyna wolna 15,72...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,93625833,93625833,Bardzo_prosze_o_opinie.html


Temat: lekka niedoczynność a zajście w ciążę
... diagnozę wykonując badania z krwi: FT4 FT3 TSH, p/ciała TPO i TG oraz usg. Będziesz wiedziała na czym stoisz i będziesz miała "asy" w ręku podczas rozmowy z endo. Gospodarka hormonalna...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,94052275,94052275,lekka_niedoczynnosc_a_zajscie_w_ciaze.html


Temat: Proszę o pomoc!
... hashimoto. To nie jest żaden rak. Powinnaś dokończyć diagnozę wykonując w jednej próbki krwi badania FT4 FT3 TSH ja je nazywam trójcą i koniecznie p/ciała p/tarczycowe TPO i TG oraz poszukać...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,99885104,99885104,Prosze_o_pomoc_.html


Temat: tarczyca a zawroty głowy
Twoje objawy mówią o innym schorzeniu niż to, na które stosuje się metizol. Zadbaj o siebie i wykonaj badania z krwi FT4, FT3 i TSH/ponownie/ i p/ciała p/tarczycowe TPO i TG....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,101968130,101968130,tarczyca_a_zawroty_glowy.html


Temat: Proszę o interpretację wyników.
powinnaś dokończyć diagnozy i wykonać nast. badania: usg p/ciała p/tarczycowe z krwi TPO i TG. Twoje FT3 jest wyższe od FT4 co świadczy, że już jesteś w niedoczynności. Proponuję, abyś już...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,103648907,103648907,Prosze_o_interpretacje_wynikow_.html


Temat: Pierwsze badania - prośba:)
... Muszą być wyniki z krwi hormonów tarczycy, p/ciał TPO i TG i koniecznie usg Tarczycy. Dopiero na ich podstawie lekarz /choć nie wszyscy/ może postawić diagnozę i zaordynować odpowiednie leczenie, które...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,104241121,104241121,Pierwsze_badania_prosba_.html


Temat: torbile na tarczycy- co z tym robic.
FT4 18,71pmol/l, norma 12-22 P/ciała anty TG 110,4 IU/ml, norma 0,0- 110,00, TSH 4,22 mlu/ml, norma 0,27-4,20 P-ciała anty-TPO 15,96 IU/ml, norma 0,00-35,00 Ogólnie to cały czas jestem zmęczona, brak mi...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,97902156,97902156,torbile_na_tarczycy_co_z_tym_robic_.html


Temat: Prośba o interpretację wyników
wynik jest extra choć jeszcze nie najwyższy. Najwyższy czas na suplementację tyroksyną i dalszą diagnostykę z krwi: p/ciała p/tarczycowe TPO i Tg. Poza tym USG tarczycy najlepiej w gabinecie endo na...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,81854388,81854388,Prosba_o_interpretacje_wynikow.html


Temat: niedoczynnasc tarczycy a otepienie umyslowe
... badania z jednej próbki krwi: FT4 FT3 TSH p/ciała TPO p/ciała TG. Czy robiłaś ponownie usg tarczycy i co znaczy, że guzki się wchłonęły?! Może wcale ich nie było? Jaką dawkę...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,91143183,91143183,niedoczynnasc_tarczycy_a_otepienie_umyslowe.html


Temat: pomocy...coś nie tak z wynikami...
Masz problem z tarczycą. Pokazują to badania z krwi i Twoje samopoczucie. Do pełnej diagnozy brakuje Ci USG tarczycy i p/ciał TPO i TG. Powtarzanie po tygodniu badań tarczycowych mija się...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,68589906,68589906,pomocy_cos_nie_tak_z_wynikami_.html


Temat: Proszę o pomoc !!! dziecko chore na niedoczynność
... badaniu. Niestety czeka Ją jeszcze jedno kłucie. Potrzebna jest krew na wykonanie badań poziomu hormonów tarczycy: FT4 FT3 TSH p/ciał p/tarczycowych TPO i TG. Na podstawie tych badań będzie można określić...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,88122376,88122376,Prosze_o_pomoc_dziecko_chore_na_niedoczynnosc.html


Temat: mit tycia przy niedoczynnosci tarczycy
... to są powyżej 20mm. Robiłaś badania z krwi na p/ciała TPO i TG? Nic o nich nie piszesz. Z lewej strony szyi widać powiększenie znaczne. > Dostałam Letrox i Mianiserin -...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,77795748,77795748,mit_tycia_przy_niedoczynnosci_tarczycy.html


Temat: Czy wynik TPO 202 to tragedia?
lekarstwa. Są albo ich nie ma. Osoby nie mające problemów z tarczycą mogą również mieć takie istotki w swojej krwi. Odpowiadając konkretnie na Twoje pytanie, powiem tak: Staraj się tylko, aby w Twoich komórkach ciała była odpowiednia ilość T4 i T3. I to jest cała filozofia chorób tarczycy. Pozdrawiam Tess
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,80193698,80193698,Czy_wynik_TPO_202_to_tragedia_.html


Temat: Agatko, gdzie jesteś odezwij się.
encorton mam oproz wysokich TPO rownież wysokie TG (a mialam tylko TPO) dzisiaj wlasnie mialam robione TSH i FT4 i FT3 a w srode bede miala znowu badanie z krwi jak...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,19353974,19353974,Agatko_gdzie_jestes_odezwij_sie_.html


Temat: proszę o pomoc w interpretacji wyników badań...
proponuję dalszą diagnostykę, tj.: - usg - i badanie z krwi p/ciał p/tarczycowych TPO i TG. Z tymi "papierkami" podeptać do endo i wyjść z gab. z rp. na tyroksynę, którą...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,103187483,103187483,prosze_o_pomoc_w_interpretacji_wynikow_badan_.html


Temat: co dalej?
co dalej? dziekuje za przyjecie na forum bardzo prosze o pomoc wlasnie sie dowiedzialam ze moge miec chorobe hashi p. ciala anty tpo - wynik 400 u/ml usg tarczycy: tarczyca o nieznacznie niejednorodnie obnizonej echogenicznosci, przeplyw krwi przez miazsz tarczycy wyraznie wzmozony; dgn. obs.struma haschimoto. tsh3 - 4,12 (z dnia 07.08.2007) tsh3- 3,12; ft3 - 2,22; ft4 - 1,18 ( z dnia...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,72647678,72647678,co_dalej_.html


Temat: Czy to Hashimoto??
Czy to Hashimoto?? Długo nie robiłm badań kontrolnych i postanowiłam się przebadać. W badaniu krwi mój wynik: TSH 21,400 ulU/ml (norma 0,27 - 4,2). Dostałam skierowanie na dalsze badania. Po ponownym badaniu : TSH - 19,980 ulU/ml (norma 0,27 - 4,2) FT4 - 0,66 ng/dl (norma 0,93 - 1,70) P-ciała anty TPO 225,0 IU/ml (norma <34,0) Bardzo proszę o analizę moich wyników....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,100472343,100472343,Czy_to_Hashimoto_.html


Temat: TSH 96,491
... ciala przy nastepnym badaniu krwi zrob tez wit.B12 i ferrytyne. U nas czesto sa niedobory zelaza i witamin. Poczytaj troche co inni pisza a sama to zauwazysz. Pozdrawiam i zycze szybkiej...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,61732238,61732238,TSH_96_491.html


Temat: Psikusy mojej tarczycy
4,2) FT4 - - 35,06 % [wynki 0,66 ng/dl (norma 0,93 - 1,70) ] P-ciała anty TPO 225,0 IU/ml (norma <34,0) 12.08.2009 USG. Tarczyca dwupłatowa, położona w typowym miejscu (w pozycji...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,94641,105742184,105742184,Psikusy_mojej_tarczycy.html


Temat: poronienie a powiększona tarczyca
prawdopodobnie to tarczyca jest winna za poronienie, a nie odwrotnie. Aby to sprawdzić musisz wykonać badania pod kątem tarczycy FT4, FT3 i TSH oraz p/ciała TPO i TG - wszystkie z krwi, /czy w opisie usg było tylko, że jest powiększona?/.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,99295760,99295760,poronienie_a_powiekszona_tarczyca.html


Temat: czy to możliwe?
czy te wszystkie badania robiłeś z jednej próbki krwi? Zażywasz jakie leki? Jeśli tak, napisz jakie. I najważniejsze - napisz jak się czujesz. P/ciała TPO występują w G-B i Hashimoto. TRAB...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,106926448,106926448,czy_to_mozliwe_.html


Temat: Proszę o pomoc!
usg do dalszej diagnozy jest nieodzowne, jak również badania z krwi p/ciał TPO i TG.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,97877146,97877146,Prosze_o_pomoc_.html


Temat: Niskie TSH!!
wyniki wskazują na niedoczynność. Usg tarczycy - nieodzowne, jak również badania p/ciał p/tarczycowych z krwi TPO i TG.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,98107928,98107928,Niskie_TSH_.html


Temat: podwyższone TSH a ciąża ....
zrób usg tarczycy. jak będzie niedobre to jeszcze badanie z krwi p/ciał TPO i TG. Nie czekaj z tym. Objawy mogą się nakładać, ale nie muszą.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,75049291,75049291,podwyzszone_TSH_a_ciaza_.html


Temat: proszę o pomoc w interpretacji wyników badań...
(2,5-3,9) 69,28% FT4 O,78 (0,61-1,12) 33,33% A-TPO 2,1 (0-9) 23,33% Mam nadzieję,że dobrze policzyłam procenty. Wiem,że wyniki są w normie,jednak między innymi z Waszego forum dowiedziałam się,że to niczego nie przesądza:mam ... stopy -obniżona temperatura ciała,niedawno ok.35 st.,ostatnio trochę więcej -niestrawność,bóle w okolicy woreczka żółciowego,coraz częściej refluks -trudności związane z przybieraniem na wadze,zrzucenie 3 kg to dla mnie wyczyn okupiony wieloma staraniami,tak naprawde...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,103187483,103187483,prosze_o_pomoc_w_interpretacji_wynikow_badan_.html


Temat: tarczyca/karmienie/serce...dużo pytań
... mogą wystąpić przy karmieniu?? czy przy zwiększaniu dawki coś "grozi" mojemu synkowi? VI. czy jest sens robić badanie ferrytyny i B12 w momencie, gdy mam w badaniu ogólnym krwi żelazo ponad...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,96610875,96610875,tarczyca_karmienie_serce_duzo_pytan.html


Temat: POMOCY DROGIE FORUMOWICZKI- ratujcie mloda matke:)
regularnie jak wieksze raz mniejsze. wczoraj niestety karetka!!!!!bo cienieni znow 200/100.... Dzisiaj odebralam wyniki krwi i moczu, ogolne krwi i moczu OK, nerki w usg ok, tarczyca w usg niepowiekszona z zmianami zapalnymi, wyniki hormonow tarczycy TSH 2,190 (norma 0,27-4,2);FT3 3,61 norma 2-4; FT4 1,71 norma 0,93-1,70; P-ciala anty TPO 269,1 norma pon 34; P-ciala anty TG 587,8 norma pon 115. Blagam...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,100326366,100326366,POMOCY_DROGIE_FORUMOWICZKI_ratujcie_mloda_matke_.html


Temat: do rostedy z prosba o opinię...
204 norma: - 35 w morfologii: podwyższone wyniki to: płytki krwi kwasochłonne: 9, 1 norma%: 1-5 kwasochłonne: 0,72 norma tys/ul: 0,1 - 0,5 będę wdzięczna za odpowiedź, serdecznie pozdrawiam, momaan
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,69416578,69416578,do_rostedy_z_prosba_o_opinie_.html


Temat: wyniki mojej mamy-proszę o komentarz
B12: 276 (160 - 800) tj.18% USG tarczycy do kpl. Jeśli będzie mała tarczyca to mimo, że nie ma p/ciał może być hahsimoto. > > Te badania były robione prywatnie i niestety z własnej inicjatywy, > bo pytając lekarkę rodzinną jakie badania krwi powinna sobie mama > wykonac w tym wieku otrzymałyśmy odp. że żadne nie przysługują. Możesz zadzwonić do NFZ. Tam...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,76085266,76085266,wyniki_mojej_mamy_prosze_o_komentarz.html


Temat: Co może być przyczyną i jak to sprawdzić
... endokrynologa. Przed wizyta mozna jeszcze sprawdzic poziom przeciwcial anty-TPO i anty-TG (by wykluczyc chorobe autoimmunologiczna tarczycy) oraz USG tarczycy. Leczenie niedoczynnosci tarczycy jest stosunkowo proste i polega na substytucyjnym leczeniu L-tyroksyna....
Źródło: topranking.pl/1851/co,moze,byc,przyczyna,i,jak,to,sprawdzic.php


Temat: DZIWNA CHOROBA-
35IU/ml) ,testtosetron2,52 (3.0-10.6ng/ml) ,fT4 13.88pmol/l (norma 9.0-24.0 pmol/l) , TSH 0.856mIU/I (norma 0.35-5.5mIU/I) ,PROLAKTYNA 210.65 uIU/ml (45- 375) , PROGESTERON 2.57 nmol/l (0.9-3.9) , MORFOLOGIA KRWI: LEUKOCYTY 6.72,ERYTROCYTY 4.84, HEMOGLOBINA 14.8 , HEMATOKRYT 41.2 ,MCV85, MCH 30, MCHC 35,RDW 12,HDW 2,45,PLYTKI KRWI 157, MPV 10, NEUROCYTY 3.03, LIMFOCYTY 2,75 , MONOCYTY 0,48, EOZONOCYTY 0,19 ,BAZOCYTY 0.05 , LUC 0.21 ,%NEUROCYTOW 45, % ... chwile na nowo, , jak temu zaradzic? bo lekarz nie wie, czy ta moja teoria jest sluszna?ciala?cieprie tez na przewlekle zkazenia prostaty otoz od zawsze mialem ten problem al coraz bardziej...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,342,27344886,27344886,DZIWNA_CHOROBA_.html


Temat: do aagata4
Witaj... ja nie robilam badn na p-ciala jądrowe - bo mialam juz zdjagnozowany zespol antyfosfolipidowy na podstawie p-ciala antykardiolipinowych i p-tarczycowych, wiec nie potrafie dokladnie odpowiedzieć na Twoj temat. ponieważ juz ... pierwszym poronieniu wysłży wysokie p-ciala p-taczycowe, ktora nie znalazla lekarza prowadzacego druga ciaze po jednym poronieniu takiego aby dał jest ten zestaw lekow i ... jest w ciazy nadal w 7 ... - pomimo iz wysłży jej p-cuiala antyatarczycowe i to TPO-ktore sa szczegolnei odpowiedzialne za towarzystwo innych świństw(innych chorob immunologicznych) wiem ze immunologia to w zasadzie troche ciemna magia dla lekarzy i ... na to mądrego jeszce przy obecnym stanie wiedzy ... wykorzystuje to kilka klinik nieplodnosci oferując kosztowne tzw slynne szczepionki z krwi partnera lub wlewy - ktorych skutecznosci nie udowodniono ale tez...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,11916,31209435,31209435,do_aagata4.html


Temat: dzidzia umarla w 12t ciazy-pornienie zatrzymane
sprawdzilam to bo wiem ze mam wysokie p-ciala anty tarczycowe TPO Kasiu mam nadzieje ze szybko wrocisz psychicznie do siebie, czego Ci życze, co do przyczyn to moga byc one rozne...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,11916,24294648,24294648,dzidzia_umarla_w_12t_ciazy_pornienie_zatrzymane.html


Temat: witajcie i prosze o interpretacje!
37,7 stymze to sie zmienia w ciagu dnia, rano 36,6-37,2 wieczorem nawet do 37,8 badania: przeswietlenie klatki piersiowej-bez zmian mammografia-bez zmian badania krwi w normie z wyjatkiem TSH: -pierwszy wynik 7.10 N 0,27-4.20 -drugi 5.93 przy drugim badaniu TSH, F4 15,1 N 9.3-17,0 przeciwciala TgAb 73 N<115 przeciwciala TPO 280 N<34 -usg tarczycy: plat prawy: 42x13x12 mm 3,6ml plat lewy: 40x11x11 mm...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,47080712,47080712,witajcie_i_prosze_o_interpretacje_.html


Temat: Przeczytajcie prosze,pomozcie zrozumiec
Przeczytajcie prosze,pomozcie zrozumiec Opisze Wam moja historię styczniu poprosiłam lekarkę żeby dala mi skierowanie na krew w kierunku tarczycy. Dodam ,ze od jakiegoś czasu nie mieszkam w Polsce. Tutaj lekarze nie ... niej ,ze krew wykazała lekka nadczynność i żebym przyszła po skierowanie do endokrynologa. Umówiłam sie na wizytę . Dotarłam do gabinetu i znalazłam polskobrzmiace nazwisko . Uznałam ,ze będzie komfortowo sie ... biopsji zalecenie ,ze należy wykonać biopsje w przyszłości. Tylko o tym już moja endo nie powiedziała. Na wizycie , która trwała 10 minut (z pobraniem krwi włącznie), które to pobranie zaleciła ... przecież ma pani lekka nadczynność , dostała lekarstwa , weźmiemy krew i zobaczymy czy nadczynność sie zmniejszyła. Zdenerwowałam sie i powiedzialam ,ze przeciez na ostatniej wizycie dowiedzialam sie ,ze mam zapalenie ... moje wypowiedzi.Tak jak pisałam 3 razy dziennie propylthouracil. Poprosiłam lekarkę o skierowanie na badania TSH,TG, TPO-AB .Tydzień temu zrobiłam badania, wczoraj miałam telefon od endo(sama zadzwoniła) z pytaniem jak się czuje. ... (aminotransferaza alaninowa)-50 , TPO(70.0) przy normach określanych w laboratorium 0.0-2.0 .Wysokie prawda. Przeciwciała miałam robione po raz pierwszy. ALP wzrosło o 10 od ostatniego razu .AST z 21 wzrosło z 21 ... ,czasami czuje piłkę do tenisa ziemnego w gardle , ale tak poza tym oprócz nadmiaru ciała nic mi nie przeszkadza. Życzę lepszego samopoczucia . Błagam Was niech ktoś się odezwie.Widzisz wiec...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,23095522,23095522,Przeczytajcie_prosze_pomozcie_zrozumiec.html


Temat: Watek Ademar_iri
Czy dobrze rozumiem wyniki?? Wyniki poprzednie: TSH 10% FT4 28% Wyniki aktualne 9.09.09: TSH 12.2% FT4 29.2% FT3 13.5% anty TPO 5.63 norma: < 34 anty TG < 10 IU/ml norma ... dokłądny cytat): „brak patologicznych struktur. Tarczyca o znacznie zmniejszonej objętości miąższu- podejrzenie przewlekłego włókniejącego zapalenia/na tle autoimmunologicznym?/ ” Morfologia krwi: (podaję tylko te parametry, które odstają od normy) Hematokryt 39% norma: ... utrzymująca się waga ciała 116 kg. lekkie wzdęcie brzucha, bóle kości ponad stawami skokowymi, niewielki obrzęk twarzy i szyi, mniejsza nerwowość, Opinia lekarza po zapoznaniu się z nowymi badaniami, ale bez...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,99866786,99866786,Watek_Ademar_iri.html